Nieuws

van en voor Senior Actief

Jubileumlied Senior Actief                       

 

Refrein:

   Fieftig jaor mirakels mooi            

   Fieftig jaor Old Zaender en Ooy

   Fieftig jaor super productief

   Fieftig jaor Senior Actief        

   Papparapapa  Parapapaa Parparapapa parrapapaa 2x

 

Elke dinsdag bi-j Thoen en Thans kaarten rummikuppen sjoelen,

En in het EMM schuttersgebouw gebouw samen jeu de boulen.

Een verrassingsmenu bi-j Thoen en Thans stilt direct de honger,

En de ander geet elke donderdag biljarten in de Hooge Bongerd.

Veur de ontspanning de yogales nemme ze van thuus ut dekentje met,

En in de sportzaal van ‘t Liemers college slaon ze met een bat de ballen oaver ut net.

 

Ut eerste onderkomme was in dat mooie karakteristieke parochiehuus,

Daornao trokken gillie naor Kempen/Wieleman langs ut olde polderhuus.

En as tussenstation was de thuusbasis De Kroon tegen d’n diek,

En nou is jullie thuushonk Thoen en Thans en zun daor de koning te riek,

Veur ’t grote jubileumfeest was ’t daor te klein mor jullie hebben gebof,

De locatie zaal Staring de bediening hier is top…veur Guido… alle lof.

   

De Nachtuulen de Toetenburgers en ook Sinterklaos kwamen op bezuu:k,

Paasbingo, Pubquiz, ‘n wandeling op de Gelderse ward achter d’n diek.

De activiteiten kalender 2024 het de commissie allang gepresenteerd,

Diesseltrekkers – Liemerse Böhmische muzikanten en een huufkartocht op de Veluwe met peerd.

Ut fundament van Senior Actief is stevig de organisatie gestructureerd,

En de persoonlijke gebeurtenissen kriegen extra aandacht..bij Lief en Leed.

 

Tekst en muziek Joop Boxstart

IMG_5884
IMG_5750
IMG_5733
IMG_5785
IMG_5786
IMG_5798
IMG_5771
IMG_5788
IMG_5790
IMG_5793
IMG_5797
IMG_5898
IMG_5800
IMG_5806
IMG_5807
IMG_5821
IMG_5872
IMG_5876
IMG_5805
IMG_5920
IMG_5915

Nieuwsbrief Senior Actief

Nieuws KBO-Gelderland

KBO-Gelderland bundelt samen met KBO-Brabant, KBO Limburg, KBO Noord-Holland en KBO-Overijssel hun krachten in Senioren Netwerk Nederland. Dit nieuwe netwerkvertegenwoordigt ruim 210.000 leden en is daarmee een krachtige stem vansenioren als het gaat om pensioen, koopkracht, wonen, zorg, welzijn, veiligheiden mobiliteit.

 

Hieronder een greep uit het laatste nieuws: 

Koop jouw fietshelm met €25 korting in Gelderland


Fietsen is leuk en het helpt je ook nog eens om langer, gezond, sociaal actief én zelfredzaam te blijven. Wie vanaf 16 oktober 2023 een goedgekeurde fietshelm bij een van de deelnemende fietsenwinkels koopt, krijgt 25 euro korting.

Kijk op https://www.ideate.nl/fietshelmgelderland welke fietsenwinkel bij jou in de buurt meedoet.

Fietshelm

Wist je dat het dragen van een fietshelm de kans op ernstig hoofd- en hersenletsel verkleint met 60% bij een val of botsing? Met een fietshelm zit je dus zeker in het zadel. Het dragen van een fietshelm is in Nederland niet verplicht, maar het wordt wel aangeraden. 

Provincie Gelderland vindt het belangrijk dat oudere fietsers zo lang mogelijk plezier houden in het fietsen, maar ook dat zij met zekerheid op de fiets stappen. Daarom organiseert de provincie vanaf 16 oktober 2023 een actie voor oudere fietsers om met korting een fietshelm aan te schaffen bij een fietsenwinkel in Gelderland.

 

De actie in het kort

  • Bij aanschaf van een goedgekeurde fietshelm (EN 1078 keurmerk) bij één van de deelnemende fietsenwinkels ontvangt de klant €25 euro korting.
  • De actie richt zich op de oudere fietser in Gelderland.
  • Op maandag 16 oktober 2023 start de actie. De korting wordt uitgegeven zolang de voorraad strekt. De einddatum van de actie is 31 december 2023.
  • Meer informatie is te vinden op de website: https://ideate.nl/fietshelmgelderland/ 

Veranderingen huur- en zorgtoeslag in 2024

Jaarlijks ontvangen veel Nederlanders een toeslag. Denk aan zorgtoeslag of huurtoeslag. Op 1 januari gaat een aantal veranderingen in. Zo gaat de huurtoeslag omhoog en verdwijnt de eenmalige verhoging van de zorgtoeslag die voor 2023 geldt. Wat betekenen deze veranderingen voor u? En wat kunt u doen om vanaf het begin van het jaar meteen het bedrag te ontvangen waar u recht op hebt?

Huurtoeslag omhoog
De huurtoeslag gaat in 2024 met maximaal 416 euro per jaar omhoog. Ontvangt u huurtoeslag, dan krijgt u tussen 23 november en 14 december bericht van de Dienst Toeslagen over het bedrag dat u in 2024 krijgt. Let op: dit bedrag is een voorschotbedrag. U ontvangt dit bericht per brief en via de Berichtenbox van Mijn toeslagen.
Ontving u in 2023 geen huurtoeslag omdat u net teveel verdiende? Misschien komt u dan in 2024 wel in aanmerking. De inkomensgrens gaat namelijk met 1.250 euro per jaar omhoog, waardoor in 2024 ongeveer 35.000 extra huishoudens recht hebben op huurtoeslag. Of dat ook voor u geldt, kunt u vanaf23 novemberchecken door een proefberekening te maken op toeslagen.nl/proefberekening.

Zorgtoeslag omlaag
In 2023 gold een eenmalige verhoging van de zorgtoeslag. Deze wordt in 2024 niet meer uitgekeerd. De hoogte van de zorgtoeslag wordt wel aangepast aan de hogere zorgpremies. Samen betekent dit dat de zorgtoeslag in 2024 gemiddeld ongeveer 300 euro lager uitkomt dan in 2023.
Krijgt u nu zorgtoeslag en gaat u in 2024 meer verdienen, check dan of u komend jaar nog recht hebt op zorgtoeslag. Dit kan op toeslagen.nl/zorgtoeslag of door vanaf 23 november een proefberekening te maken op toeslagen.nl/proefberekening. Krijgt u nog geen zorgtoeslag, maar denkt u er wel recht op te hebben, maak dan ook een proefberekening.
Valt uw lijfrente vrij of krijgt u een vertrekpremie van uw werkgever, ga ook dan na of u nog recht hebt op zorgtoeslag.

Meteen het juiste bedrag ontvangen?
Om in de maand januari meteen het bedrag te ontvangen waar u recht op hebt, moet de Dienst Toeslagen uw juiste gegevens hebben. U kunt uw gegevens controleren en eventueel aanpassen via toeslagen.nl/pasaan.

Meer weten?
Op toeslagen.nl vindt u meer informatie over de verschillende toeslagen. Staat uw vraag er niet bij of hebt u hulp nodig bij het doorgeven van wijzigingen? Maak dan een afspraak bij een van de balies of toeslagenservicepunten van de Dienst Toeslagen. Op toeslagen.nl/hulp vindt u de servicepunten bij u in de buurt.

Overheidscampagne ‘Laat je niet interneppen’ om online criminaliteit te voorkomen

Criminelen worden steeds slimmer in het maken van nepberichten. Ze doen zich voor als een bekende of doen een heel aantrekkelijk aanbod dat je moeilijk kunt weigeren. Met de nieuwe campagne ‘Laat je niet interneppen’ hoopt de overheid Nederlanders bewust te maken van online criminaliteit. De campagne is gericht op het herkennen en voorkomen daarvan.

Volgens het CBS kregen ongeveer 2,2 miljoen Nederlanders vorig jaar te maken met online criminaliteit. Dat zorgt niet alleen voor financiële schade, maar ook vaak voo

voor ook emotioneel leed. Mensen die het is overkomen voelen zich minder veilig en hebben minder vertrouwen in anderen. ‘Met deze campagne willen we mensen helpen om online misleiding sneller te herkennen, zodat ze eerst de afzender checken en bij twijfel wegklikken’, zegt minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz-Zegerius.

Veilig internetten
Op laatjenietinterneppen.nl staat beschreven hoe ‘interneppers’ te werk gaan. Vaak verzamelen ze eerst informatie over iemand via social media, om vervolgens zo betrouwbaar mogelijk over te komen. De site geeft ook voorbeelden van misleiding. De nepmail is zo’n voorbeeld. Net als het appje of berichtje van een zogenaamd familielid dat dringend geld nodig heeft. De toon en de haast die vaak in zulke berichten zit (‘nu handelen, anders gebeurt er iets ergs’) zijn signalen dat een bericht nep is. Naast tips om misleidende berichten te herkennen, is de belangrijkste boodschap op laatjenietinterneppen.nl: Bij twijfel, klik weg!

Voor meer nieuws kijk op: https://www.kbogelderland.nl/

Stichting PensioenVoldoen.NL

Op 7 juni is de juridische procedure gestart waar Stichting PensioenVoldoen de gemiste pensioenindexatie voor de deelnemers gaat verhalen op de Nederlandse Staat.
Iedere gepensioneerde is duizenden euro's tekortgedaan doordat er geen indexatie heeft plaatsgevonden van de pensioenen, maar ook alle werkenden 

die nu een pensioen opbouwen zijn voor grote bedragen benadeeld doordat tijdens hun opbouw niet is geïndexeerd. Stichting PensioenVoldoen.NL start om deze reden een juridische procedure met de grootste claim ooit door burgers tegen een overheid is ingesteld.
Het is belangrijk dat zoveel mogelijk gedupeerden zich achter deze rechtszaak scharen en deelnemen met hun claim, daarom vraagt Stichting PensioenVoldoen jou en ook anderen in jouw omgeving te vragen zich zo spoedig mogelijk aan te melden en deel te nemen aan deze operatie. Deelname is kosteloos, alleen in het geval dat de Stichting wint en jij geld ontvangt, brengt de Stichting  jou kosten in rekening ter grootte van 4,5% van de door jou te ontvangen bruto schadevergoeding. Zegt het voort, samen staan we sterker!!!!  

Inmiddels zijn er al meer dan 175.000 inschrijvingen!!!
Voor meer informatie ga naar https://pensioenvoldoen.nl/
NB: KBO Gelderland staat achter deze actie!

KBO-PCOB Presenteert: Vera Verrast 

Elke maand rond de 15e een nieuwe vlog van (oud)journaliste en presentatrice Vera van Brakel op het Youtube kanaal van KBO-PCOB. In deze filmpjes praat Vera met (bekende) senioren over wat hen verrast, de titel van de serie is dan ook ‘Vera Verrast’. Veel kijkplezier!


Bekijk vlog 21, Vera verrast met Eddy Jansen.

Bekijk vlog 20, Vera Verrast met Lenny Kuhr

Bekijk vlog 19, Vera Verrast met Govert van Brakel 

Bekijk vlog 18, Vera Verrast met Hans van Breukelen 

Bekijk vlog 17, Vera Verrast met Marjan Berk

Bekijk vlog 16, Vera Verrast met Hans Hoogendoorn

Bekijk vlog 15, Vera Verrast met Leo Fijen

Bekijk volg 14, Vera Verrast met Pauline Broekema

Bekijk vlog 13, Vera Verrast met Wieteke van Dort

Bekijk vlog 12, Vera Verrast met George Baker

Bekijk vlog 11, Vera Verrast met Maartje van Weegen

Bekijk vlog 10, Vera Verrast met Edwin Rutten

Bekijk vlog 9, Vera Verrast met Willeke Alberti

Bekijk vlog 8, Vera Verrast met Jan Terlouw

Bekijk vlog 7, Vera Verrast met Evert ten Napel

Bekijk vlog 6, Vera Verrast met Tineke de Nooij

Bekijk vlog 5, Vera Verrast met Sjoukje Dijkstra

Bekijk vlog 4, Vera Verrast met Kathleen Ferrier

Bekijk vlog 3, Vera Verrast met Paul van Gorcum

Bekijk vlog 2, Vera Verrast met Hedy d’Ancona

Bekijk vlog 1, Vera Verrast met Ronnie Tober

Profiteer van je lidmaatschap!

Als lid/abonnee profiteer je van interessante aanbiedingen en unieke voordelen die het leven makkelijker, veiliger, gezonder, goedkoper en leuker maken. Van goedkope energie en hoorbatterijen tot voordelig bellen en leuke uitjes. Kijk snel en profiteer mee! https://www.kbogelderland.nl/ledenvoordeel/


Columns lezen?

Via onderstaande link kun je leuke, interessante columns lezen.

http://www.kbogelderland.nl/actueel/columns/