Nieuws

van en voor Senior Actief

Jubileumlied Senior Actief                       

 

Refrein:

   Fieftig jaor mirakels mooi            

   Fieftig jaor Old Zaender en Ooy

   Fieftig jaor super productief

   Fieftig jaor Senior Actief        

   Papparapapa  Parapapaa Parparapapa parrapapaa 2x

 

Elke dinsdag bi-j Thoen en Thans kaarten rummikuppen sjoelen,

En in het EMM schuttersgebouw gebouw samen jeu de boulen.

Een verrassingsmenu bi-j Thoen en Thans stilt direct de honger,

En de ander geet elke donderdag biljarten in de Hooge Bongerd.

Veur de ontspanning de yogales nemme ze van thuus ut dekentje met,

En in de sportzaal van ‘t Liemers college slaon ze met een bat de ballen oaver ut net.

 

Ut eerste onderkomme was in dat mooie karakteristieke parochiehuus,

Daornao trokken gillie naor Kempen/Wieleman langs ut olde polderhuus.

En as tussenstation was de thuusbasis De Kroon tegen d’n diek,

En nou is jullie thuushonk Thoen en Thans en zun daor de koning te riek,

Veur ’t grote jubileumfeest was ’t daor te klein mor jullie hebben gebof,

De locatie zaal Staring de bediening hier is top…veur Guido… alle lof.

   

De Nachtuulen de Toetenburgers en ook Sinterklaos kwamen op bezuu:k,

Paasbingo, Pubquiz, ‘n wandeling op de Gelderse ward achter d’n diek.

De activiteiten kalender 2024 het de commissie allang gepresenteerd,

Diesseltrekkers – Liemerse Böhmische muzikanten en een huufkartocht op de Veluwe met peerd.

Ut fundament van Senior Actief is stevig de organisatie gestructureerd,

En de persoonlijke gebeurtenissen kriegen extra aandacht..bij Lief en Leed.

 

Tekst en muziek Joop Boxstart

IMG_5884
IMG_5750
IMG_5733
IMG_5785
IMG_5786
IMG_5798
IMG_5771
IMG_5788
IMG_5790
IMG_5793
IMG_5797
IMG_5898
IMG_5800
IMG_5806
IMG_5807
IMG_5821
IMG_5872
IMG_5876
IMG_5805
IMG_5920
IMG_5915

Nieuwsbrief Senior Actief

Nieuws KBO-Gelderland

KBO-Gelderland bundelt samen met KBO-Brabant, KBO Limburg, KBO Noord-Holland en KBO-Overijssel hun krachten in Senioren Netwerk Nederland. Dit nieuwe netwerkvertegenwoordigt ruim 210.000 leden en is daarmee een krachtige stem vansenioren als het gaat om pensioen, koopkracht, wonen, zorg, welzijn, veiligheiden mobiliteit.

 

Hieronder een greep uit het laatste nieuws: 

ONS digitaal lezen? Dat kan!

Leden kunnen het laatst verschenen nummer of de voorgaande edities van ONS Magazinedigitaal lezen op onsmagazine.nl.
U moet daarvoor wel een ledenaccount hebben. Dat kunt u eenvoudig aanmaken. Ga naar onsmagazine.nl

Eén van de onderwerpen bij de onderhandelingen over een nieuw kabinet gaan over de wens van sommige politieke partijen om mensen instemmingsrecht te geven over de wijziging van hun pensioen. Die partijen willen dat een pensioenfonds een collectief referendum uitschrijft waarin deelnemers en pensioengerechtigden bepalen of zij akkoord gaan met de nieuwe opzet van hun pensioen, of niet. KBO-Brabant ondersteunt die wens: ook wij willen dat deelnemers aan een pensioenfonds inspraak krijgen over het door henzelf ingelegde geld. Help KBO-Brabant daarbij: steun ons burgerinitiatief op onsmagazine.nl/burgerinitiatief.

Laat via onsmagazine.nl/burgerinitiatief weten dat u vindt dat een pensioenfonds deelnemers en pensioengerechtigden via een referendum instemmingsrecht moet geven over de aanpassing van hun pensioen!

De AOW is een basispensioenvoorziening voor mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt. Wie in Nederland woont, bouwt automatisch AOW op. Daarnaast bouwen veel mensen verplicht via hun werkgever aanvullend pensioen op in een pensioenfonds. In Nederland gaat het om 5,5 miljoen mensen die pensioen opbouwen en 3,5 miljoen mensen die een pensioenuitkering ontvangen. Netto per maand bedraagt dit aanvullend pensioen gemiddeld 804 euro. Een vaste uitkering wordt in de nieuwe Wet toekomst pensioenen een variabele uitkering. Het aanvullend pensioen gaat dan meebewegen met de beurskoersen. Gaat het goed of slecht met de beurzen, dan stijgt of daalt uw pensioen. De inkomenspositie van mensen die met pensioen zijn of gaan, wordt op die manier grondig gewijzigd.

Referendum

Sommige politieke partijen vinden dat mensen instemmingsrecht moeten krijgen over deze wijziging van hun pensioen. Zij willen dat een pensioenfonds een collectief referendum uitschrijft waarin deelnemers en pensioengerechtigden bepalen of zij akkoord gaan met de nieuwe opzet van hun pensioen, of niet. Het referendum is geldig als 60 procent van hen eraan meedoet. Als vervolgens een duidelijke meerderheid van wederom 60 procent liever de huidige vaste pensioenuitkering behoudt, dan mag het pensioenfonds de opgebouwde pensioenaanspraken van mensen niet ‘invaren’ in de nieuwe variabele regeling.

Doe mee aan het burgerinitiatief van KBO. Ga naar www.onsmagazine.nl/burgerinitiatief

DOE MEE: KLIK HIER

Wilt u instemmingsrecht over uw pensioen?

De pensioenen gaan van een vaste naar een variabele uitkering. Of gepensioneerden dat nu willen of niet. Ze hebben er niets over te zeggen. Met een burgerinitiatief willen vier KBO-voorzitters bereiken dat pensioenfondsen hun deelnemers en pensioengerechtigden via een referendum instemmingsrecht geven over de aanpassing van hun pensioen. Ga naar www.onsmagazine.nl/burgerinitiatief om mee te doen!

Koop jouw fietshelm met €25 korting in Gelderland

Fietsen is leuk en het helpt je ook nog eens om langer, gezond, sociaal actief én zelfredzaam te blijven. Wie vanaf 16 oktober 2023 een goedgekeurde fietshelm bij een van de deelnemende fietsenwinkels koopt, krijgt 25 euro korting. Kijk op https://www.ideate.nl/fietshelmgelderland welke fietsenwinkel bij jou in de buurt meedoet.

Fietshelm
Wist je dat het dragen van een fietshelm de kans op ernstig hoofd- en hersenletsel verkleint met 60% bij een val of botsing? Met een fietshelm zit je dus zeker in het zadel. Het dragen van een fietshelm is in Nederland niet verplicht, maar het wordt wel aangeraden.

Over de actie
Fietsen helpt ouderen langer gezond, sociaal en zelfredzaam te blijven. De fietshelmkortingsactie wordt uitgevoerd vanuit programma Doortrappen, in opdracht van provincie Gelderland. Met deze actie willen we dat de oudere fietser zo lang mogelijk veilig kan fietsen.

Gratis uw verkeerskennis opfrissen?

Veilig Verkeer Nederland (VVN) Nijmegen organiseert, in samenwerking met de gemeente Nijmegen, een opfriscursus voor senioren van 65 jaar en ouder van de gemeente Nijmegen. In de afgelopen jaren is het weggebruik flink veranderd. Zo maken nieuwe typen vervoersmiddelen zoals de e-bike gebruik van de weg, zijn er nieuwe verkeersregels gekomen en zijn verkeerssituaties ingewikkelder geworden. Denk daarbij aan kruispunten, turborotondes, spitsstroken, nieuwe belijningen enz. Senioren worden onder leiding van een 

gecertificeerde voorlichter van VVN bijgepraat over de nieuwste ontwikkelingen, waardoor senioren langer mobiel blijven en ook in de toekomst veilig aan het verkeer kunnen deelnemen.

Er is alle ruimte om vragen te stellen en eigen ervaringen in te brengen. De cursus wordt uitgevoerd op verzoek van de gemeente Nijmegen en vindt plaats op:

 *woensdag 25 oktober 2023 van 10.00 tot 12.00 uur en op

  *woensdag 1 november van 10.00 tot 12.00 uur

bij Verkeersschool Wesseldijk, C6 lokaal, Energieweg 25 in Nijmegen
Je wordt op beide dagen verwacht. Neem gerust jouw buurman/buurvrouw, een familielid of kennis mee, mits vooraf aangemeld. Deelname is gratis.

De auto biedt veel vrijheid. Als je auto rijdt wil je dat waarschijnlijk zo lang mogelijk blijven doen. Gelukkig hebben veel bestuurders jarenlange ervaring. Het rijbewijs is al lange tijd op zak en er zijn intussen vele kilometers afgelegd. Maar wanneer heb je je voor het laatst in de verkeersregels verdiept? Voor veel automobilisten is dat al lang geleden. Ook veranderen fysieke vaardigheden naarmate je ouder wordt. Zoals jouw zicht, gehoor en reactievermogen. Dit kan invloed hebben op jouw verkeersdeelname. Het is belangrijk om hier af en toe bij stil te staan. VVN helpt hier graag bij.

VVN Opfriscursus Auto

Deze cursus bestaat uit twee leerzame en leuke bijeenkomsten van maximaal 2 uur. Samen met andere deelnemers frissen automobilisten de verkeerskennis op. Aanvullend is het mogelijk eenpraktijkrit te doen in de eigen auto en advies te ontvangen over de rijstijl. Deelname aan de VVN Opfriscursus Auto is niet verplicht en het is geen examen. Wel verbeteren deelnemers de kennis over de verkeersregels en krijgen zij inzicht in het eigen verkeersgedrag.

Is jouw verkeerskennis nog up-to-date? Doe de gratis online VVN Opfriscursus via vvn.nl/opfriscursus

Overheidscampagne ‘Laat je niet interneppen’ om online criminaliteit te voorkomen

Criminelen worden steeds slimmer in het maken van nepberichten. Ze doen zich voor als een bekende of doen een heel aantrekkelijk aanbod dat je moeilijk kunt weigeren. Met de nieuwe campagne ‘Laat je niet interneppen’ hoopt de overheid Nederlanders bewust te maken van online criminaliteit. De campagne is gericht op het herkennen en voorkomen daarvan.

Volgens het CBS kregen ongeveer 2,2 miljoen Nederlanders vorig jaar te maken met online criminaliteit. Dat zorgt niet alleen voor financiële schade, maar ook vaak voo

voor ook emotioneel leed. Mensen die het is overkomen voelen zich minder veilig en hebben minder vertrouwen in anderen. ‘Met deze campagne willen we mensen helpen om online misleiding sneller te herkennen, zodat ze eerst de afzender checken en bij twijfel wegklikken’, zegt minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz-Zegerius.

Veilig internetten
Op laatjenietinterneppen.nl staat beschreven hoe ‘interneppers’ te werk gaan. Vaak verzamelen ze eerst informatie over iemand via social media, om vervolgens zo betrouwbaar mogelijk over te komen. De site geeft ook voorbeelden van misleiding. De nepmail is zo’n voorbeeld. Net als het appje of berichtje van een zogenaamd familielid dat dringend geld nodig heeft. De toon en de haast die vaak in zulke berichten zit (‘nu handelen, anders gebeurt er iets ergs’) zijn signalen dat een bericht nep is. Naast tips om misleidende berichten te herkennen, is de belangrijkste boodschap op laatjenietinterneppen.nl: Bij twijfel, klik weg!

Voor meer nieuws kijk op: https://www.kbogelderland.nl/

KBO-PCOB Presenteert: Vera Verrast 

Elke maand rond de 15e een nieuwe vlog van (oud)journaliste en presentatrice Vera van Brakel op het Youtube kanaal van KBO-PCOB. In deze filmpjes praat Vera met (bekende) senioren over wat hen verrast, de titel van de serie is dan ook ‘Vera Verrast’. Veel kijkplezier!


Bekijk vlog 21, Vera verrast met Eddy Jansen.

Bekijk vlog 20, Vera Verrast met Lenny Kuhr

Bekijk vlog 19, Vera Verrast met Govert van Brakel 

Bekijk vlog 18, Vera Verrast met Hans van Breukelen 

Bekijk vlog 17, Vera Verrast met Marjan Berk

Bekijk vlog 16, Vera Verrast met Hans Hoogendoorn

Bekijk vlog 15, Vera Verrast met Leo Fijen

Bekijk volg 14, Vera Verrast met Pauline Broekema

Bekijk vlog 13, Vera Verrast met Wieteke van Dort

Bekijk vlog 12, Vera Verrast met George Baker

Bekijk vlog 11, Vera Verrast met Maartje van Weegen

Bekijk vlog 10, Vera Verrast met Edwin Rutten

Bekijk vlog 9, Vera Verrast met Willeke Alberti

Bekijk vlog 8, Vera Verrast met Jan Terlouw

Bekijk vlog 7, Vera Verrast met Evert ten Napel

Bekijk vlog 6, Vera Verrast met Tineke de Nooij

Bekijk vlog 5, Vera Verrast met Sjoukje Dijkstra

Bekijk vlog 4, Vera Verrast met Kathleen Ferrier

Bekijk vlog 3, Vera Verrast met Paul van Gorcum

Bekijk vlog 2, Vera Verrast met Hedy d’Ancona

Bekijk vlog 1, Vera Verrast met Ronnie Tober

Profiteer van je lidmaatschap!

Als lid/abonnee profiteer je van interessante aanbiedingen en unieke voordelen die het leven makkelijker, veiliger, gezonder, goedkoper en leuker maken. Van goedkope energie en hoorbatterijen tot voordelig bellen en leuke uitjes. Kijk snel en profiteer mee! https://www.kbogelderland.nl/ledenvoordeel/


Columns lezen?

Via onderstaande link kun je leuke, interessante columns lezen.

http://www.kbogelderland.nl/actueel/columns/