Nieuws

van en voor Senior Actief

Cheque van Coöp in ontvangst mogen nemen

Het goede doel van de statiegeldactie bij Coöp Zevenaar was in het 1e kwartaal van dit jaar, op initiatief van Senior Actief: een bankje plaatsen bij de jeu de boules baan, die zou komen bij Brede School St. Martinus.

We hebben op 25 augustus een cheque van € 420,00 in ontvangst mogen nemen.

De jeu de boules baan bij school is komen te vervallen, maar we gaan wel, in overleg met de school, een bankje ergens op het schoolplein plaatsen.

                                 Coöp Zevenaar bedankt voor jullie leuke actie!  

KBO-PCOB Nieuws 

KBO-PCOB is met ruim een kwart miljoen leden de grootste seniorenorganisatie van Nederland. Zij maken ons sterk voor een samenleving waarin senioren volwaardig kunnen meedoen en mensen omzien naar elkaar.

 

Hieronder een greep uit het laatste nieuws: 

Senioren kunnen bellen naar Ouderen-infolijn 

KBO-PCOB heeft haar speciale ouderen-infolijn nog steeds geopend! Hier kunnen onze senioren terecht met vragen over hoe het verenigingsleven doorgang kan vinden met de huidige beperkingen die er zijn door het corona virus. Ook zijn de medewerkers van KBO-PCOB beschikbaar voor persoonlijke vragen en een luisterend oor. De telefoonlijn is niet alleen voor onze eigen leden. We werken samen met NOOM om ook migranten senioren te woord te kunnen staan. Met de informatie die onze leden ons geven weten we wat er leeft in het land! Belangrijk voor onze belangenbehartiging.

Dekkingsgraden pensioenfondsen stijgen, maar kans op korten blijft (20 oktober)

De dekkingsgraden van de grootste pensioenfondsen zijn in de afgelopen drie maanden iets gestegen. Toch blijft de kans bestaan dat zij in 2021 moeten korten. Marcel Sturkenboom, directeur van KBO-PCOB: “Kort geleden heeft minister Koolmees, mede na flink aandringen vanuit KBO-PCOB, al aangegeven dat hij korten op weg naar het nieuwe pensioenstelsel wil voorkomen. De maatregelen daarvoor moeten nu snel genomen worden.”

ABP en PFZW

Bij pensioenfondsen ABP en PFZW is de kans op kortingen nu het grootst. De dekkingsgraden bij deze twee pensioenfondsen bedragen respectievelijk 88,2 en 88,5 procent. Als deze op 31 december 2020 niet boven de 90 procent uitkomt, dan zullen zij in 2021 de pensioenuitkeringen- en opbouw moeten korten. Volgens pensioenfonds ABP zou dat voor een gemiddeld ABP-pensioen van 700 euro netto per maand een verlaging van ongeveer 15 euro netto per maand betekenen. Marcel Sturkenboom: “Daarbij moet je niet vergeten dat dit bovenop jarenlange uitblijvende indexatie zou komen. Kortingen zijn daarnaast nog eens desastreus voor het vertrouwen in het nieuwe pensioenstelsel.”

Bij pensioenfondsen PME en PMT, die eerder dit jaar ook met een te lage dekkingsgraad kampten, gaat het intussen iets beter. Bij PMT steeg de dekking van 89,6 procent in het tweede kwartaal naar 92,2 procent nu; bij PME ging het om een stijging van 90,4 naar 93,7 procent.

Prognoserendement

Om onnodig korten te voorkomen wil intussen ook de minister het financieel toetsingskader (ftk) aanpassen. Sturkenboom: “De komende periode gaan we met onder meer de minister zelf in gesprek wat daarvoor de beste manier is. Doel is hoe dan ook onnodig korten te voorkomen. KBO-PCOB zet daarvoor alles op alles.”

KBO-PCOB Wandelonderzoek: veel senioren aan de wandel              (8 oktober)

Senioren zijn echte wandelaars. Ruim zestig procent (62%) wandelt elke dag minstens één keer, blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB naar het wandelgedrag van senioren. Een kwart van de senioren wandelt elke week meerdere keren. Vier procent geeft aan helemaal niet meer te wandelen. Gusta Willems van KBO-PCOB: “Uit dit onderzoek blijkt maar weer dat heel veel senioren ondernemende en actieve ouderen zijn, met wandelbenen.”

De senioren die dagelijks een ommetje maken, doen dat gemiddeld 55 minuten per dag. Gemiddeld wandelen alle senioren 37 minuten per dag. De belangrijkste redenen om minder te lopen of zelfs te stoppen, zijn lichamelijke, zoals pijn, evenwichtsproblemen, artrose en een hernia. Willems: “De gemiddelde leeftijd waarop senioren stoppen met wandelen is 71 jaar. Wij vinden dat aan de ‘jonge’ kant. Het is ons er alles aangelegen om die leeftijd te verhogen.”

Natuur

Verreweg de meeste senioren wandelen voor hun gezondheid en om ergens komen, bijvoorbeeld het loopje naar de supermarkt. Daarnaast wandelen senioren om te genieten van de natuur, om het hoofd leeg maken en voor de gezelligheid. Willems: “Wandelen is gezond. Maar je houdt het langer vol als het ook leuk is. Daarom blijft KBO-PCOB het wandelen onder haar achterban stimuleren. Zo kunnen senioren wandelen in de eigen omgeving, coronaproof, samen met andere senioren en dat is wel zo gezellig.”

Ruim de helft van de senioren (53%) verkiest de natuur boven een levendige stad. Slechts een kleine groep (11%) geeft de voorkeur aan de stad. En als senioren wandelen, maakt slechts één op de tien senioren altijd gebruik van een hulpmiddel, zoals een (wandel)stok, rollator of Nordic Walking stokken.

Wc’s

Senioren hebben dus echte wandelbenen, toch is er hier en daar een puntje van kritiek. Zo geven sommige wandelaars aan last te hebben van slecht onderhouden voetpaden, zoals losliggende tegels, en worden op bepaalde wandelroutes toiletten of bankjes gemist. Ook blokkades op het trottoir, zoals geparkeerde auto’s, worden als hinderlijk ervaren. Gusta Willems: “Helaas zijn er nog steeds te weinig openbare toiletten. Door de coronacrisis is het aanbod zelfs nóg minder geworden, nu veel locaties de wc’s uit voorzorg gesloten houden. Bij deze roepen we gemeenteraden nogmaals op zich sterk te maken voor een actiegericht toiletbeleid.”

Onderzoek

Dit onderzoek is uitgevoerd onder 1.400 Nederlandse senioren. Voor de dataverzameling is gebruik gemaakt van het representatieve online KBO-PCOB panel. De gemiddelde leeftijd van de gehele groep respondenten is 74 jaar.

Hulp voor als u krap zit (1 september)

KBO-PCOB heeft al vaker aandacht gevraagd voor de stille armoede die heerst onder een groep ouderen. We weten dat veel senioren moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. Dat is vooral zwaar omdat ouderen weinig mogelijkheden hebben om hun financiële positie nog te verbeteren. Gelukkig zijn er allerlei initiatieven en instanties die hulp aanbieden. Dus stap over die drempel en pak deze uitgestoken hand aan.

De Voedselbank
Heeft u niet genoeg geld voor boodschappen om een goede maaltijd te bereiden? Dan kunt u in aanmerking komen voor drie jaar voedselhulp. De driejaarstermijn wordt vaak verlengd voor chronisch zieken en voor mensen in de AOW-leeftijd. Die zijn meestal niet in staat om hun inkomenssituatie te verbeteren, maar hebben wel te maken met structureel hoge lasten voor huur en zorg. Op de website www.voedselbanken.nl kunt u een proefberekening maken om te kijken of u ook in aanmerking komt. Het landelijk nummer is 088-543 54 35.

De Kledingbank
De Kledingbank geeft herbruikbare kleding, schoeisel en linnengoed door aan mensen die het hard nodig hebben, maar dit niet kunnen betalen. De meeste kledingbanken in Nederland werken met elkaar en met de voedselbank in uw regio samen, maar er bestaan geen landelijke organisatie of vaste toelatingsnormen. Zie voor uw dichtstbijzijnde kledingbank het overzicht op www.kledingbank.nl. Informeer bij de plaatselijke kledingbank wat ze voor u kunnen beteken.

De Speelgoedbank
In veel regio’s bestaat de Speelgoedbank, bedoeld voor ouders of verzorgers die onder de armoedegrens leven. Heeft u een verwijsbrief van een arts, verpleegkundige, sociale dienst of van de Voedsel- of Kledingbank? Dan mag u bijvoorbeeld vier keer per jaar speelgoed halen voor kinderen tot 14 jaar. Ook opa’s en oma’s die op hun kleinkinderen passen worden vaak toegelaten tot de Speelgoedbank. Om uw kleinkinderen een keer te verwennen, terwijl u eigenlijk het budget er niet voor heeft. Vaak ook voor kraamcadeaus, voor als er een kleinkind wordt geboren.

De Vakantiebank en Zonnebloem
Mist u het budget om op vakantie te gaan omdat uw inkomen op of onder bijstandsniveau zit? Dan kunt u zich via de Vakantiebank (www.devakantiebank.nl) inschrijven voor een gratis vakantieweek (eens per drie jaar). Kunt u er door een lichamelijke beperking niet meer opuit? Vraag dan naar de mogelijkheden om met een vrijwilliger van de Zonnebloem de gezelligheid op te zoeken. Heeft u vooral behoefte aan gezelschap thuis, iemand om mee te kletsen? Ook dan kunt u terecht bij de Zonnebloem, veel vrijwilligers komen graag bij u op de koffie. De Zonnebloem, T: 076-564 64 64.

Huishoudelijke hulp en klussen
Heeft u hulp nodig bij een ritje naar het ziekenhuis, bij het boodschappen doen, een hond uitlaten of een klusje in huis? Het stellen van een hulpvraag via www.wehelpen.nl is gratis, de aangeboden hulp ook. U kunt in contact komen met vrijwilligers, nadat u via een e-mailadres hebt ingelogd en een aantal gegevens over uzelf hebt ingevuld. Voor uw huisdier bestaat ook hulp: voor voer en acute medische ingrepen kunt u bij de Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn een bijdrage vragen als uw financiën hiervoor ontoereikend zijn. Deze stichting richt zich op het welzijn van de huisdieren van mensen die zijn aangewezen op de voedselbank of financieel op minimumniveau verkeren of onder bewind staan.

Gratis spullen ophalen
Op internet ontstaan steeds meer platforms die gratis spullen aanbieden, zoals: www.allesvoorniks.nl  www.gratisaftehalen.nl  www.nugratis.nl en www.gratiz.nl Of ga op zoek via Google en Facebook naar andere aanbieders van gratis spullen. Laat iemand helpen als u zelf niet zo goed met internet bent of als u niet in staat bent spullen op te halen bij iemand. Bekijk in uw buurt of er een weggeefwinkel is gevestigd. Heeft u iets specifieks nodig, zoals hout? Bij de zaagafdeling van doe-het-zelf-zaken staan restbakken met vaak prima bruikbaar hout dat u gratis mag meenemen.

Toeslagen
Veel gepensioneerden en werkloze of arbeidsongeschikte senioren missen toeslagen waar zij recht op hebben. Of ze zijn niet bekend met speciale regelingen waardoor hun inkomen kan worden aangevuld. Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn op financieel gebied? Bel dan met de vrijwilligers van de Pensioen- en Juristentelefoon van KBO-PCOB, T: 030-340 06 55 (wo, do, 13.00-15.00 uur).

Vraagt u ook eens bij uw bank of u hulp kunt krijgen bij bankzaken of vragen over schenken en erven, bijvoorbeeld van een gratis financiële zorgcoach.

Tip
Heeft u het goed? Doneer dan aan een van deze mooie doelen!

Dit artikel is verschenen in het april-nummer van het Magazine. Het kan daardoor zijn dat sommige diensten in de tussentijd aangepast zijn vanwege het coronavirus.

Ledenvoordeel zorgverzekering ook in 2021 (26 juni)

Collectiviteitskorting blijft gehandhaafd!

Het leek onzeker maar met een effectieve lobby heeft onder andere  KBO-PCOB  de collectiviteitskorting in 2021 weten te behouden voor senioren. Als u gebruik maakt van onze collectieve zorgverzekering behoudt u dus ook in 2021 3% premievoordeel naast alle andere extra voordelen. Senioren hebben te maken met stijgende zorgkosten. Daarom hebben wij altijd geprobeerd de korting op de basispremie van onze collectieve zorgverzekering te behouden. De politiek leek daar anders over te denken. KBO-PCOB heeft met succes duidelijk kunnen maken wat het belang is van een collectieve zorgverzekering voor onze leden.

Voor meer nieuws kijk op: https://www.kbo-pcob.nl/nieuws/    

Profiteer van je lidmaatschap!

Als lid/abonnee profiteer je van interessante aanbiedingen en unieke voordelen die het leven makkelijker, veiliger, gezonder, goedkoper en leuker maken. Van goedkope energie en hoorbatterijen tot voordelig bellen en leuke uitjes. Kijk snel en profiteer mee! https://www.kbo-pcob-voordeel.nl/


Digitale nieuwsbrief van KBO-PCOB Gelderland

Via onderstaande link kun je je abonneren op de digitale nieuwsbrief van KBO-PCOB:

https://www.kbo-pcob.nl/kbopcobnu/


Columns lezen?

Via onderstaande link kun je leuke, interessante columns lezen.

http://www.kbogelderland.nl/actueel/columns/

Nieuwsbrief Senior Actief

Senior Actief

Ons mailadres is:  bestuur@senioractief.com


Copyright © 2016 Senior Actief   --- Wepdiezainer ---