Nieuws

van en voor Senior Actief

KBO-PCOB Nieuws 

KBO-PCOB is met ruim een kwart miljoen leden de grootste seniorenorganisatie van Nederland. Zij maken ons sterk voor een samenleving waarin senioren volwaardig kunnen meedoen en mensen omzien naar elkaar.

 

Hieronder een greep uit het laatste nieuws: 

Pas op voor een digitale lockdown (28 mei)

OPINIE – Nederland smacht ernaar om weer op pad te kunnen. Het digitale coronapaspoort gaat hierin een belangrijke rol spelen. Maar deze app moet niet ongemerkt een digitale lockdown veroorzaken. Zo waarschuwt Marcel Sturkenboom van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Want niet iedere oudere bezit een (geschikte) smartphone.

Demissionair minister Hugo de Jonge is duidelijk in zijn ambities: de komende tijd krijgen miljoenen mensen een coronavaccin. Tegen de zomer zal dan het grootste deel van de hoog-risicogroep (senioren en kwetsbaren) ingeënt zijn. Als alles volgens plan loopt moeten eind juni acht miljoen mensen volledig gevaccineerd zijn. Dan wordt het eindelijk tijd voor de volgende stap: een mooie zomer met meer vrijheden.

QR-code

Welke vrijheden dit zijn, is nog allerminst duidelijk. Wel wordt steeds vaker geroepen dat dit alleen  kan met een coronapaspoort. Wie gevaccineerd, negatief getest, óf al hersteld is van corona kan dit aantonen met zo’n coronapaspoort. Wil je straks theater of restaurant bezoeken, of naar bijvoorbeeld Frankrijk reizen, dan wordt er via een speciale app op je smartphone, jouw QR-code gescand. Geeft die code na het scannen een groen vinkje, dan is er ruimte voor een heerlijk avondje gezelligheid of voor een fijne vakantie. Voor Europa wordt die QR-code in de Digital Green Pass geplaatst.

Computer says no

Zo’n app, met een QR-code en alle technische mogelijkheden die het biedt, klinkt geweldig. Het is altijd up-to-date. Toch is dit digitale paspoort niet voor iedereen persé een uitkomst. Zo zijn er tal van senioren die geen slimme telefoon hebben. Of er wel eentje hebben, vaak als afdankertje van zoon of dochter gekregen en goed genoeg om te Whatsappen, maar niet modern genoeg voor een overheidsapp. Eerder al werd dit duidelijk met de komst van de CoronaMelder, ook een app en alleen geschikt voor de nieuwere modellen smartphones. En zo zou het kunnen gebeuren, als 75-jarige met een coronavaccin in je lijf, dat de lockdown van nu, ongewild overgaat in een digitale lockdown. Je kan je huis wel uit, maar niet ergens naar binnen. Computer says no.

Maar ook een QR-code op een blaadje is niet altijd een uitkomst. Is deze actueel genoeg? Kan iemand deze wel printen? Hoe staat het met iemands privacy als je deze laat rondslingeren?

Wees digi-aardig

Als Nederlanders straks meer vrijheden kunnen krijgen, dan zou dit voor iedereen moeten gelden. Of je nou digibeet bent, niet de juiste smartphone hebt of van alle moderne snufjes bent voorzien. Hier geldt ook het principe van KBO-PCOB: wees digi-aardig voor de mensen die, om wat voor reden dan ook, niet mee kunnen komen met een digitaal coronapaspoort. Dus demissionair Hugo de Jonge: Zorg voor een alternatief waardoor ook iemand zonder (de juiste) smartphone kan genieten van de hernieuwde vrijheden en niet ongemerkt in een digitale lockdown terecht komt.


Dit opiniestuk is in (aangepaste vorm) op 28 mei 2021 in het Algemeen Dagblad gepubliceerd.

Coronapandemie heeft invloed op ervaren kwaliteit van leven (8 juni)

Hoe ervaren mensen met een chronische aandoening, mensen van 65 jaar en ouder en mensen met een mantelzorgtaak hun kwaliteit van leven? De jaarlijkse beleidsrapportage van het landelijk initiatief Mijnkwaliteitvanleven.nl zoomt in op de kwaliteit van leven van 15.114 deelnemers die in de periode 15 maart 2020 tot en met 14 maart 2021 de vragenlijst invulden van Mijnkwaliteitvanleven.nl.

Met de vragenlijsten van Mijnkwaliteitvanleven.nl brengen mensen in beeld wat belangrijk is voor hun kwaliteit van leven. De vragen gaan over de persoonlijke situatie, mogelijkheden en beperkingen. Hoe mensen dagelijks leven en gezondheid ervaren en hoe zij hun omgeving en zorg waarderen. Dit helpt hen bij het zoeken naar passende oplossingen om die levenskwaliteit te bewaken of te vergroten. Zo vergroten mensen hun kansen en kunnen verschillen tussen mensen kleiner worden. Tegelijkertijd dragen de deelnemers met het invullen van de vragenlijsten bij aan het verbeteren van de zorg.


De opvallendste resultaten uit het rapport:

  • De totale groep deelnemers geeft hun kwaliteit van leven tijdens de coronapandemie een 6,7.
  • Dit cijfer is iets hoger dan vóór de pandemie. Toen gaven deelnemers gemiddeld een 6,6.
  • De grootste stijging is de waardering van de zorg: van een 5,8 vóór de pandemie naar een 6,1 tijdens de pandemie.
  • Evenals in de periode voor corona zien we dat de scores van mensen van 65 jaar en ouder hoger zijn dan voor mensen met een chronische aandoening of beperking en mantelzorgers.
  • Opvallend zijn de relatief lagere cijfers in periode net na de eerste lockdown.
  • Voor mensen met een chronische aandoening of beperking en mantelzorgers zijn in de tweede periode van de coronapandemie de scores voor alle onderdelen van kwaliteit van leven de lager dan in de overige periodes.
  • Voor mensen van 65 jaar en ouder geldt dat voor twee van de vier onderdelen: omgeving en zorg.
  • De laagste score voor de stelling ‘Ik krijg de professionele hulp die bij mij past’ wordt gegeven door mensen met een chronische aandoening of beperking in de tweede periode, namelijk een 6,1.


Mijnkwaliteitvanleven.nl is er voor mensen die te maken hebben met een chronische aandoening of beperking, mensen van 65 jaar en ouder en mantelzorgers. Deelnemers ontvangen een online vragenlijst. De vragen gaan over de persoonlijke situatie, mogelijkheden en beperkingen. Hoe mensen dagelijks leven en gezondheid ervaren en hoe zij hun omgeving en zorg waarderen. Na het invullen van de vragenlijst ontvangen deelnemers een persoonlijk overzicht. Zo kunnen zij goed voorbereid in gesprek met familie, zorgverlener of gemeente.


Hier leest u  de Beleidsrapportage van Mijnkwaliteitvanleven

KBO-PCOB Presenteert: Vera Verrast 

Elke maand rond de 15e een nieuwe vlog van (oud)journaliste en presentatrice Vera van Brakel op het Youtube kanaal van KBO-PCOB. In deze filmpjes praat Vera met (bekende) senioren over wat hen verrast, de titel van de serie is dan ook ‘Vera Verrast’. Veel kijkplezier!


Bekijk vlog 9, Vera Verrast met Willeke Alberti

Bekijk vlog 8, Vera Verrast met Jan Terlouw

Bekijk vlog 7, Vera Verrast met Evert ten Napel

Bekijk vlog 6, Vera Verrast met Tineke de Nooij

Bekijk vlog 5, Vera Verrast met Sjoukje Dijkstra

Bekijk vlog 4, Vera Verrast met Kathleen Ferrier

Bekijk vlog 3, Vera Verrast met Paul van Gorcum

Bekijk vlog 2, Vera Verrast met Hedy d’Ancona

Bekijk vlog 1, Vera Verrast met Ronnie Tober

Voor meer nieuws kijk op: https://www.kbo-pcob.nl/nieuws/    

Profiteer van je lidmaatschap!

Als lid/abonnee profiteer je van interessante aanbiedingen en unieke voordelen die het leven makkelijker, veiliger, gezonder, goedkoper en leuker maken. Van goedkope energie en hoorbatterijen tot voordelig bellen en leuke uitjes. Kijk snel en profiteer mee! https://www.kbo-pcob-voordeel.nl/


Digitale nieuwsbrief van KBO-PCOB Gelderland

Via onderstaande link kun je je abonneren op de digitale nieuwsbrief van KBO-PCOB:

https://www.kbo-pcob.nl/kbopcobnu/


Columns lezen?

Via onderstaande link kun je leuke, interessante columns lezen.

http://www.kbogelderland.nl/actueel/columns/

Nieuwsbrief Senior Actief