Nieuws

van en voor Senior Actief

Bedankt!


Dankzij al jullie stemmen hebben we van de RABObank clubsupportactie een mooi bedrag ontvangen van € 904,12! 


Speciaal voor Senior Actief heeft de Rabobank een persoonlijke video gemaakt.   
Bekijk deze via onderstaande oranje button.

KBO-PCOB Nieuws 

KBO-PCOB is met ruim een kwart miljoen leden de grootste seniorenorganisatie van Nederland. Zij maken ons sterk voor een samenleving waarin senioren volwaardig kunnen meedoen en mensen omzien naar elkaar.

 

Hieronder een greep uit het laatste nieuws: 

Senioren kunnen bellen naar Ouderen-infolijn 

KBO-PCOB heeft haar speciale ouderen-infolijn nog steeds geopend! Hier kunnen onze senioren terecht met vragen over hoe het verenigingsleven doorgang kan vinden met de huidige beperkingen die er zijn door het corona virus. Ook zijn de medewerkers van KBO-PCOB beschikbaar voor persoonlijke vragen en een luisterend oor. De telefoonlijn is niet alleen voor onze eigen leden. We werken samen met NOOM om ook migranten senioren te woord te kunnen staan. Met de informatie die onze leden ons geven weten we wat er leeft in het land! Belangrijk voor onze belangenbehartiging.

Vaccineren senioren gaat van start {15 januari)

Het kabinet vindt het belangrijk dat ouderen zo snel mogelijk worden gevaccineerd, zoals ook onder meer de Gezondheidsraad heeft aangegeven. Het is goed dat nu alles in het werk is gezet om het proces te versnellen en senioren eerder te laten vaccineren.


Maandag a.s. ( red. 18 januari)zal worden gestart met de eerste vaccinaties voor de senioren in de verpleeghuizen. De tweede aanpassing in de vaccinatiestrategie is dat op maandag 25 januari wordt begonnen met de vaccinatie van senioren in kleinschalige woonvormen.

Vanaf medio februari zijn de senioren thuis aan de beurt. 

Met deze aanpassingen worden senioren eerder gevaccineerd dan eerst was voorzien. ANBO en KBO-PCOB waarderen, samen met alle andere seniorenorganisaties, de inzet van de minister. Maar we verwachten dat deze plannen nu ook ongewijzigd en consequent worden doorgezet en dat mensen hier nu op kunnen rekenen. Echter wat ons betreft is het nog steeds onduidelijk wie nu echt als eerste aan de beurt zijn. Het lijkt er op dat alle grote groepen tegelijkertijd gaan. Wat ANBO en KBO-PCOB betreft komt er nu ook een helder overzicht.


Duidelijk beleid met goede uitleg is samen met snelheid belangrijk om het vertrouwen te behouden om zoveel mogelijk steun te genereren.

KBO-PCOB Presenteert: Vera Verrast (17 januari)

Elke maand rond de 15e een nieuwe vlog van (oud)journaliste en presentatrice Vera van Brakel op het Youtube kanaal van KBO-PCOB. In deze filmpjes praat Vera met (bekende) senioren over wat hen verrast, de titel van de serie is dan ook ‘Vera Verrast’.

Veel kijkplezier!

Bekijk vlog 5, Vera Verrast met Sjoukje Dijkstra

Bekijk vlog 4, Vera Verrast met Kathleen Ferrier

Bekijk vlog 3, Vera Verrast met Paul van Gorcum

Bekijk vlog 2, Vera Verrast met Hedy d’Ancona

Bekijk vlog 1, Vera Verrast met Ronnie Tober

Samen voorbereiden op ouder worden (18 december)

Hoe bereid je je voor op ouder worden? Wat komt daar allemaal bij kijken? Sommige senioren denken hier al tijdig over na. Anderen zijn daar minder mee bezig.  Vanuit het Netwerk Vitaler Oud wordt gewerkt aan meer bewustwording over een goede voorbereiding op ouder worden. Want belangrijke vragen zijn aan de orde, zoals; heeft mijn huis aanpassingen nodig? Of: ‘Wil ik in mijn huidige buurt blijven wonen? Hoe zorg ik voor voldoende beweging? Op wie kan ik een beroep doen als het nodig is? En welke organisaties kunnen mij helpen?’

Vanuit het Netwerk Vitaler Oud stimuleert KBO-PCOB met diverse lokale sociaal-maatschappelijke organisaties het gesprek hierover met senioren en andere belangstellenden. Het nadenken over de fase van ouder worden is net zo belangrijk als een schoolkeuze voor kinderen of ons huis aanpassen voor kinderen, maar wordt vaak niet zo benaderd. Deze fase biedt zo veel kansen en mogelijkheden, dus is een goede voorbereiding van groot belang.

In dialoog

In de bijeenkomsten van Netwerk Vitaler Oud staat de dialoog centraal. Samen in gesprek over de voorbereiding op het ouder worden. Er wordt gewerkt aan de hand van de dialoogmethode, waarbij alle deelnemers vanuit gelijkwaardigheid en nieuwsgierigheid hun ervaringen, wensen en behoeften, delen. Deze methode leidt tot mooie gesprekken en resultaten. Ter inspiratie kunt u hier lezen over de bijeenkomst in Amersfoort. Een mooi voorbeeld van hoe verschillende senioren en professionals aan de slag zijn gegaan met dit belangrijk onderwerp.

Brochure

De aanpak binnen Netwerk Vitaler Oud is een methode die in elke plaats in Nederland eenvoudig kan worden gebruikt. Het samenbrengen van senioren, gemeenten en andere organisaties op het gebied van wonen, zorg en welzijn, kan hiermee het gezamenlijke proces rond bewustwording over ouder worden starten. In de brochure Vitaler Ouder Worden, kunt u meer lezen over de aanpak en het organiseren van een bijeenkomst als start om samen lokaal met elkaar aan de slag te gaan. Bekijk de Brochure Vitaal Ouder Worden

Over Netwerk Vitaler Oud

Het Netwerk Vitaler Oud is een project van de landelijke seniorenorganisatie KBO-PCOB. Het is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van VWS in het kader van het Pact voor de Ouderenzorg – programma Langer Thuis. Een klankbordgroep heeft input gegeven voor dit project. Die groep bestaat uit experts van NOOM, KBO-Brabant, Koepel gepensioneerden, Leyden Academy of Vitality and Ageing, Sociaal Werk Nederland, RIVM, Movisie, Kenniscentrum Sport & Bewegen en Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst. Zo zorg ik® ontwikkelde de methode van de dialooggesprekken, waarbij ouderen en partners in de wijk actief met elkaar in gesprek gaan.

Bekijk de film Gezond genieten (17 december)

Gezond genieten, dat is een mooi streven. En een streven wat ook goed te realiseren is. Want met genieten van mooie en lekkere dingen is niets mis. Tegelijkertijd is het goed verstandig om te gaan met genieten en alcohol. Want een lekker glaasje is fijn, maar heeft ook al impact.

Binnen het project Gezond genieten hebben we (red.: lees KBO/PCOB) een korte film gemaakt. Deze film geeft weer wat de invloed van alcohol kan zijn en is vooral bedoeld om mensen bewust te maken van de impact bij ouder worden. Daarnaast is de film bedoeld als aanleiding om eens met elkaar in gesprek te gaan over het gebruik van alcohol en hoe je dat ervaart.

Bekijk de film hier.

Voor meer nieuws kijk op: https://www.kbo-pcob.nl/nieuws/    

Profiteer van je lidmaatschap!

Als lid/abonnee profiteer je van interessante aanbiedingen en unieke voordelen die het leven makkelijker, veiliger, gezonder, goedkoper en leuker maken. Van goedkope energie en hoorbatterijen tot voordelig bellen en leuke uitjes. Kijk snel en profiteer mee! https://www.kbo-pcob-voordeel.nl/


Digitale nieuwsbrief van KBO-PCOB Gelderland

Via onderstaande link kun je je abonneren op de digitale nieuwsbrief van KBO-PCOB:

https://www.kbo-pcob.nl/kbopcobnu/


Columns lezen?

Via onderstaande link kun je leuke, interessante columns lezen.

http://www.kbogelderland.nl/actueel/columns/

Nieuwsbrief Senior Actief